tirsdag 23. april 2013

Våren er kommet

 Squashen blomstrer alt, slik var den i dag tidlig

Dette var i går 
Tomater og annet fyker i veg

Nå går det bare en veg også i drivhuset som man ser, herlig!
Mot sommer og lange dager!

Dette er  gleder som jeg elsker i hverdagen!
I dag var det avis lesing i drivhuset etter middag!

mandag 8. april 2013

Maleri av Gålås skole


Jeg fikk en hyggelig mail fra en mann som heter Ola Ingvoldstad, barnebarn av Alv Bruno Jensen, som var lærer på gamle Gålås skole i nærmere 40 år. De bodde i lærerboligen på andre siden av vegen for skolen. Det er den vi ser avbildet her i forgrunnen. Skolen ligger til venstre og det er hytta vår nå.
Han fant min side på nettet og synes det var morsomt at vi hadde planer for stedet. 
Han  har gode minner fra besøk hos bestemor og bestefar på Gålås. (mors siden). 
Han forteller: Bestefar ble ansatt som lærer på Gålås i 1918 og var der til skolen ble nedlagt som folkeskole/barneskole i 1954. Han ble så ansatt som skolestyrer på nye Kylstad skole, tror det var i 1955/1956.. Der var han til han gikk av med pensjon i 1958, 70 år gammel.Bestefar og bestemor var et lærerektepar som hadde stor omsorg for både skolebarna og deres familier. Som du sikkert vet så var det ikke så greit i mange familier, den gang som nå..
Dessverre var det ofte slik at mange lærere gjorde stor forskjell på sine elever. Barn av velstående familier fikk svært ofte fordeler i skolehverdagen. Andre som kom fra husmannsplasser og «fattige» hjem ble plassert bakerst i klasserommet og fikk ikke den undervisning de burde ha krav på. Etter hva jeg vet og har hørt i bygda var ikke bestefar slik. Hos han skulle alle ha samme sjanse. Og lærerboligen på Gålås med min bestemor, Solveig, var på mange måter medvirkende til dette.
 Da mine foreldre gikk bort for en del år siden arvet jeg et maleri av Gålås skole og lærerbolig. Vet ikke hvem som har malt det, men jeg TROR mor, som var datter av Alv og Solveig, sa at det var en lærerinne på Gålås, Marthe Herseth, som hadde malt dette. Mor hadde henne som lærer i noen år. 
Legger ved et bilde jeg har tatt av maleriet.
Er det ikke fantastisk at folk skriver slik til meg?
Jeg blir rørt og glad over slikt!